ΜΠΡΙΤΖ

Γενικά

Το Μπριτζ είναι από τα πλέον δημοφιλή πνευματικά παιγνίδια σε όλο τον κόσμο. Προέρχεται από το αγγλικό παιγνίδι Whist που μετεξελίχτηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα σε Bridge Whist και στη συνέχεια σε Auction Bridge και Bridge Plafond. Τελικά, στα μέσα της δεκαετίας 1920 – 1930, τέθηκαν, από τον Αμερικανό Harold S. Vanderbilt, οι κανόνες του Contract Bridge, που – με πολύ μικρές αλλαγές – είναι και αυτό που παίζεται και σήμερα στα σπίτια από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πολύ γρήγορα, στα τέλη της ίδιας δεκαετίας και πάνω στις βάσεις του Contract Bridge, δημιουργήθηκε το Αγωνιστικό (Duplicate) Μπριτζ που γνώρισε αμέσως μεγάλη ανάπτυξη, πρώτα στην Αμερική, μετά στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και μετέτρεψε, στην ουσία, το Μπριτζ από παιγνίδι σε πνευματικό άθλημα. Σήμερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ (WBF) αριθμεί 113 χώρες – μέλη και πάνω από 1,000,000 αθλητές αγωνιστικού Μπριτζ. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία διοργανώνει την Ολυμπιάδα του Μπριτζ, όπως και τα Παγκόσμια πρωταθλήματα και Κύπελλα κάθε είδους: Open, Γυναικών, Μικτό, Νέων, Νεανίδων, Βετεράνων, Μαθητών κλπ.

Το Μπριτζ στην Ελλάδα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) ιδρύθηκε το 1965 με αρχική δύναμη 3 σωματεία – μέλη και μερικές δεκάδες αθλητές. Το 1975 το αγωνιστικό Μπριτζ αναγνωρίστηκε με νόμο σαν πνευματικό άθλημα, υπαγόμενο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έκτοτε γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και σήμερα αριθμεί συνολικά 58 σωματεία – μέλη σε όλη την Ελλάδα (23 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και 35 σε όλη την υπόλοιπη χώρα) και περισσότερους από 4.500 ενεργούς αθλητές.

Αγώνες Μπριτζ στη Λέσχη Θεσσαλονίκης – Πρωτάθλημα Β. Ελλάδος 2001

Περιφερειακό Πρωτάθλημα Μπριτζ Β. Ελλάδος 2001_1 Περιφερειακό Πρωτάθλημα Μπριτζ Β. Ελλάδος 2001_2

Η Λέσχη Αγωνιστικού Μπριτζ Θεσσαλονίκης (ΛΑΜΘ), η οποία αποτελεί κομμάτι της Λέσχης Θεσσαλονίκης, έλαβε την ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τον Ιούνιο του 2006. Από την ίδρυσή της κι έπειτα πραγματοποιεί κάθε χρόνο μαθήματα Μπριτζ σε αρχάριους αθλητές και βοηθάει στη διάδοση του παιχνιδιού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να διπλασιάσει τους ενεργούς αθλητές της, οι οποίοι προκύπτουν από το φυτώριό της, ενώ η αύξηση αυτή έχει συνοδευτεί και από μια πληθώρα διακρίσεων σε διασυλλογικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο των αθλητών της.

Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις το πιο ενδιαφέρον πνευματικό παιχνίδι και να γίνεις κι εσύ κομμάτι μιας μεγάλης παρέας, τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ!!!